Alle pre-orders worden 1 Maart verzonden!

Wat Is De Beste Manier Om Een Fietsband Op Te Pompen?

CO2 fietspomp: handmatige of elektrische fietspomp?

Meta-omschrijving: Hier vind je duidelijke uitleg over een CO2 fietspomp. Aan de hand van diverse kenmerken, vergelijken we de handmatige met de elektrische fietspomp.

 

In deze blog vind je de meest belangrijke feiten over verschillende fietspompen uitgelegd. Aan de hand van een aantal essentiële kenmerken, vergelijken we hier de CO2 fietspomp, handmatige fietspomp en de elektrische fietspomp.

Elke fietser kent de vervelende situatie dat je tijdens het fietsen een lege band hebt. Als je fietsband bijna leeg is, dan kun je gebruik maken van een CO2 fietspomp, of een kleine fietspomp. Hieronder staan de belangrijke voor- en nadelen van elke variant uitgelegd, zodat je de beste beslissing kunt nemen.

Hoe werkt een CO2 fietspomp?

Een CO2 fietspomp bestaat meestal uit twee verschillende delen. Ten eerste heb je het spuitmond en het tweede onderdeel is de daadwerkelijke bus. Een scherpe pin zorgt ervoor dat de lucht in de leeggelopen band wordt gepompt. Verder heb je een CO2 patroon nodig, die de lucht in het ventiel pompen.

Wat zijn de voordelen van een CO2 fietspomp?

 

Een CO2 fietspomp heeft diverse voordelen ten opzichte van een normale fietspomp. Hieronder staan een aantal van de meest belangrijke voordelen op een rijtje!

 1. Tijd besparend: een CO2 fietspomp is tijdbesparend omdat je hiermee een lege band sneller hebt opgepompt dan een normale fietspomp. Als je een lekke band hebt, dan vult een CO2 fietspomp de binnenband snel met lucht zodat je binnen een paar minuten weer op de fiets zit.
 2. Weinig inspanning: in tegenstelling tot een handmatige fietspomp werkt een CO2 fietspomp onder hoge druk. Je kunt dus moeiteloos je band oppompen. Het enige wat je hoeft te doen is de pomp op het ventiel te plaatsen en voor een paar seconde druk uitoefenen.
 3. Compact formaat: een CO2 fietspomp is compact (ongeveer zo groot als uw duim), en hierdoor makkelijk mee te nemen in je rugzak of bevestigd aan het frame van je fiets. Ze zijn bovendien ontzettend licht, waardoor je ze moeiteloos met je mee kunt nemen.
 4. Makkelijk in gebruik: als het gaat om het oppompen van een lege band, dan wint een CO2 fietspomp van de traditionele fietspomp. Deze variant zorgt voor een goede afdichting tussen het ventiel en de pomp. Je geeft namelijk een paar snelle stoten met lucht en je lege band is weer opgepompt.

Een CO2 fietspomp is ideaal voor iedereen die weinig tijd heeft. Het is trouwens altijd een goed idee om een ​​paar CO2 patronen mee te nemen. Je weet maar nooit wanneer je last krijgt van de volgende lekke band.

Hoe werkt een elektrische fietspomp?

Een elektrische fietspomp werkt door middel van een kleine compressor die lucht onder druk in de lege band pompt. Je kunt de grootte en het gewicht van een elektrische fietspomp vergelijken met die van een CO2-pomp.

Bij deze moderne fietspomp heb je geen extra luchtpatronen nodig. Je kunt deze fietspomp namelijk makkelijk opladen via USB. Wat een elektrische fietspomp speciaal maakt is het feit dat je deze fietspompen voor de meest uiteenlopende doeleinden kunt gebruiken.

De kwaliteit van zo'n fietspomp wordt pas echt duidelijk wanneer je bedenkt dat je hiermee bijvoorbeeld ook je smartphone kunt opladen. Je gebruikt het apparaat namelijk ook als een soort powerbank.

Voordelen van een elektrische fietspomp

Een elektrische fietspomp heeft ook behoorlijk wat interessante voordelen. Hieronder staan de meest belangrijke voordelen nog even kort op een rijtje!

 1. Lichtgewicht & compact: een elektrische variant weegt bijna niets en is vaak zo compact mogelijk gehouden.
 2. Powerbank: soms kun je een elektrische fietspomp ook als powerbank gebruiken. Zo is je smartphone gegarandeerd verzekerd van een volle batterij. Dit geldt natuurlijk ook als je bijvoorbeeld een heel weekend onderweg bent.
 3. Multifunctioneel: Deze fietspomp kun je meestal ook gewoon gebruiken om een scooterband, autoband en andere band op spanning op te pompen.
 4. Makkelijk in gebruik: je hoeft zelf bijna geen moeite te doen, want deze fietspomp doet al het zware werk voor je. Hierdoor ben je binnen no-time weer onderweg.
 5. Past op elk ventiel: een elektrische fietspomp past meestal op diverse ventielen. Je kunt hiermee werkelijk van alles oppompen. Denk bijvoorbeeld aan een basketbal, voetbal, luchtbed en luchtkussen.
 6. Hoge druk: je kunt onder hoge druk lucht in je lege band pompen. Gemiddeld ligt deze druk rond de 10 BAR waardoor het slechts enkele seconde duurt voordat je band weer op spanning staat.

Hoe werkt een handmatige fietspomp?

Een handmatige fietspomp vertrouwt meestal nog op de meest standaard techniek om je fietsband op te pompen. Aangezien je handmatig de lucht in de band moet pompen zul je geen nieuwe recordtijden gaan neerzetten met een handmatige fietspomp.

Toch bestaan er tegenwoordig meer dan genoeg mogelijkheden, waardoor het interessant zou kunnen zijn om een handmatige fietspomp te kopen.

Voordelen van een handmatige fietspomp

Het gebruiksgemak van een handmatige fietspomp is grotendeels afhankelijk van het type. Deze fietspompen kunnen namelijk ook gewoon onder behoorlijk druk je band oppompen. Je zult echter handmatig de pomp moeten bedienen.

Het is dus maar net hoeveel energie je wilt gebruiken om je lege band weer terug op spanning te brengen. De belangrijke voordelen van deze fietspomp staan hieronder kort uitgelegd.

 1. Compact formaat: vanwege het kleine formaat zijn de meeste varianten net zo makkelijk mee te nemen als veel andere fietspompen.
 2. Werkt altijd: de moderne technologie van tegenwoordig opent natuurlijk veel nieuwe deuren. Toch is het verstandig om niet 100% te vertrouwen op een CO2- of elektrische fietspomp. Als de technologie je door wat dan ook in de steek laat, kun je namelijk altijd nog vertrouwen op de handmatige fietspomp.
 3. Hoge druk: soms kun je met een handmatige fietspomp onder behoorlijk druk je band oppompen. Deze kleine fietspomp levert bijvoorbeeld een druk van 160 PSI. Dit is ruim voldoende om zonder moeite een binnenband weer op spanning te brengen.
 4. Lichtgewicht: de meeste fietspompen waarmee je handmatig moet pompen, die wegen over het algemeen niet meer dan een paar 100 gram. De meeste handmatige fietspompen zijn namelijk gemaakt van lichtgewicht aluminium, waardoor je ze makkelijk op de fiets kunt meenemen.
 5. Multifunctioneel: het kost je misschien iets meer moeite, maar ook een handmatige fietspomp kun je gebruiken om bijvoorbeeld een voetbal of luchtbed op te pompen.